1.UVOD Senzorna analiza predstavlja obavezni deo aktivnosti pri utvrđivanju i definisanju kvaliteta prehrambenih proizvoda gde se pomoću kombinacije jednog ili viÅ¡e čula čoveka i instrumentalno-analitičkih metoda mere i vrednuju senzorna svojstva kvaliteta. Stručnjaci u oblasti proizvodnje hrane uglavnom se slažu da, eschew u dogledno vreme, čovekova čula ne mogu biti adekvatno zamenjena odgovarajućom instrumentalnom tehnikom i analitičkim metodama, ili se to može postići samo delimično (Plattig, 1988; Brennan, 1988; Guinard, 1994). Od svih grana industrije, najpre se u prehrambenoj industriji pojavila potreba za senzornom procenom. Razvoj senzorne analize datira iz četrdesetih godina 20. veka i vezuje se za Institut za prehranu vojske u SAD-u koji je istraživao kako vojska prihvata pojedinu hranu. Postalo je jasno da odgovarajuća prehrana, utvrđena analizom obroka ili pripremanjem pažljivo odabrani h jela, ne garantuje da će vojska prihvatiti tu hranu. Za prihvatanje hrane bitni su ukus, miris i izgled. Svi programi (War On Hunger, Food From The injure the breeze itd.) koji nisu vodili brigu o pomenutim senzornim svojstvima hrane i željama potroÅ¡ača unapred su bili osuđeni na neuspeh. Nakon toga prehrambena industrija počinje da podstiče senzornu procenu hrane. U početku se ona oslanjala na stručnjaka koji je godinama radio i sakupljao iskustvo o nekom proizvodu. On je mogao opisati određeni proizvod i odrediti standarde po kojima se kupuju sirovine, teče proizvodnja i prodaja. On je uvodio i bodovne skale koje su uskoro postale standardi a po nekim od njih se i danas radi. Razvojem konkurencije, usavrÅ¡avanjem proizvodnje pa samim tim i pojavom većeg broja različitih proizvoda javila se potreba za većim brojem stručnjaka i timskim radom. Tokom godina senzorna analiza postala je nauka za sebe, uvrÅ¡tena je kao predmet na mnogim svetskim...If you re! quire to educate a full essay, order it on our website: BestEssayCheap.com
If you want to get a full essay, visit our page: cheap essay
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.